Welkom in de wereld van Psychedelica
ALLES WAT JE MOET WETEN VOOR HET MAKEN VAN EEN VEILIGE EN WAARDEVOLLE REIS NAAR JE DIEPSTE JEZELF
De geschiedenis van psychedelica.
Deze blog bespreekt de oorsprong en geschiedenis van psychedelica. Als je meer wilt weten over wat psychedelica zijn, lees dan deze blog (wat is psychedelica).
Geschiedenis
Voor velen begint de geschiedenis van psychedelica in de 20e eeuw, toen Albert Hofmann, een Zwitserse onderzoeker, in 1938 LSD synthetiseerde. In 1943 probeerde hij dit zelf voor het eerst uit, wat naar verluidt de eerste menselijke ervaring met LSD was.
Na deze gebeurtenis maakte het onderzoek naar psychedelica een grote ontwikkeling door. Er werd onderzoek gedaan naar het effect van LSD bij alcoholverslaafden, het effect op angst bij mensen met kanker en men begon met het uitvoeren van experimenteel onderzoek met LSD in psychotherapie.
In de jaren 50 ging een Wallstreet bankier genaamd Gordon Wasson naar Mexico waar hij voor het eerst ervaring opdeed met psilocybine. Hij schreef hier een artikel over dat in 1957 in Life Magazine verscheen. Hierna synthetiseerde Albert Hofmann met zijn team psilocybine en werd ook dit middel naar dit middel veel onderzoek gedaan.
In de jaren 60 werd uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van psychedelica op het brein, hormonen en hun effecten in psychotherapie, resulterend in ongeveer 8000 wetenschappelijke publicaties over het onderwerp. Tegelijkertijd nam het misbruik van psychedelica toe, vooral in de Verenigde Staten en begon de regering daar strenge regelgeving in te voeren.
In 1970 werd de Controlled Substances Act ingevoerd in de Verenigde Staten, waarbij psychedelica als Schedule I drugs werden geclassificeerd, wat betekent dat ze als illegaal werden beschouwd en geen geaccepteerde medische toepassingen hadden. In de jaren 70 werd er nog wel onderzoek gedaan naar psychedelica, maar dit was sterk verminderd, mede doordat ‘double blind’ studies de norm waren. Dit betekent dat zowel de onderzoekers als deelnemers niet mochten weten of ze een psychedelica namen of een placebo.
In de jaren 80 waren er minder dan 10 publicaties per jaar over psychedelica.
In de jaren 90 ontstond er een hernieuwde interesse in het gebruik van psychedelica voor therapeutische doeleinden. Het onderzoek kwam langzaam weer op gang en de afgelopen jaren is dit sterk toegenomen.
Deze periode van hernieuwde interesse in de therapeutische toepassing van psychedelica wordt ook wel de psychedelic renaissance genoemd. Er is een groeiende erkenning van de potentiële voordelen van psychedelische stoffen voor de behandeling van aandoeningen zoals depressie, angst, PTSS en verslaving, evenals voor persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. Wetenschappelijk onderzoek en klinische studies hebben aangetoond dat psychedelica veelbelovend kunnen zijn als aanvullende behandelingsopties. Er is echter nog weinig bekend over de mogelijke risico’s.
Momenteel worden in meerdere landen over de hele wereld Fase 3 klinische studies uitgevoerd, met name met MDMA, psilocybine en ketamine. Fase 3 klinische studies zijn de laatste fase van wetenschappelijk onderzoek voordat een middel officieel erkend kan worden als geneesmiddel, er wordt dan onderzoek gedaan met mensen om de effectiviteit ervan als geneesmiddel aan te tonen.
In Australië is MDMA inmiddels erkend als geneesmiddel en mag het onder strenge regels worden gebruikt. Het verzoek voor de toepassing van MDMA als medicijn voor mensen met PTSS is ingediend bij de FDA in de Verenigde Staten. In een aantal staten is het gebruik van psilocybine toegestaan als psychedelic assisted therapie. Men verwacht dat in de komende jaren meer landen zullen volgen waar het gebruik van psychedelica erkend en toegestaan wordt als therapeutisch middel.
Oorsprong
De oorsprong van psychedelica gaat echter veel verder terug. Het gebruik van psychedelica heeft een lange geschiedenis binnen verschillende inheemse culturen over de hele wereld. Ze worden al eeuwen gebruikt in religieuze en spirituele ceremonies, voor genezing en rituelen.
Voorbeelden van psychedelische stoffen die al eeuwenlang worden gebruikt zijn ayahuasca in de Amazone, peyote bij inheemse Amerikaanse stammen en paddenstoelen met psilocybine in verschillende culturen. Deze stoffen werden traditioneel gebruikt voor spirituele groei, genezing en het verkrijgen van inzicht.
Het gebruik van psychoactieve planten kan worden herleid tot religieuze rituelen van Afrikaanse (bijv. Bwiti), Zuid-Amerikaanse (bijv. Amazone), Noord-Amerikaanse (bijv. Azteekse) en Midden-Amerikaanse (bijv. Maya en Inca) inheemse culturen.
Hoewel specifieke rituelen, praktijken en overtuigingen aanzienlijk variëren tussen de inheemse groepen, zijn er ook opmerkelijke overeenkomsten. Psychedelica worden beschouwd als een heilig voertuig, ze werden meestal toegediend onder begeleiding van een deskundige spirituele leider en zorgvuldig doorgegeven van generatie op generatie.
Binnen inheemse culturen wordt de oorsprong van een lichamelijke ziekte vaak beschouwd als het gevolg van spirituele kracht, in plaats van fysieke. Daarom omvat de behandeling vaak psychoactieve rituelen die mensen dichter bij de geestenwereld brengen. In deze traditie geven sommige moderne onderzoekers er de voorkeur aan dergelijke geneesmiddelen “entheogenen” te noemen (verwijzend naar iemand die geïnspireerd raakt, vaak op religieuze of spirituele wijze), in plaats van de term “psychedelica” te gebruiken, wat een westerse term is die voornamelijk wordt geassocieerd met experimenteel onderzoek dat vooral door witte mensen wordt uitgevoerd.
Voor dit artikel heb ik gebruikt gemaakt van informatie uit verschillende lezingen van mijn opleiding tot psychedelic therapeut bij het Integrative Institute for Psychiatry in de Verenigde Staten.
Daarnaast heb ik gebruikt gemaakt van het artikel van George, J. R., Michaels, T. I., Sevelius, J., & Williams, M. T. (2020). The psychedelic renaissance and the limitations of a White-dominant medical framework: A call for indigenous and ethnic minority inclusion. Journal of Psychedelic Studies, 4(1), 4–15. https://doi.org/10.1556/2054.2019.015
Saskia is een GZ-psycholoog, yoga- en mindfulness teacher die grotendeels in Nederland woont. Ze werkt zowel in haar praktijk in Den Haag als online. Haar eigen reis naar innerlijke vrede begon toen ze een tiener was en heeft haar ertoe gebracht psychologie, boeddhisme, yoga en psychedelica te bestuderen. Ze richtte House of Awareness op om al haar kennis te combineren en te delen en anderen te inspireren tot het maken van een innerlijke reis.
Foto credit: JR Korpa via unsplash
Love this!